Onsdag 13/9 2017, Osijek - Virovitica

Idag har det varit mest en ren transportsträcka. Jag har följt Drava Cycle Route som här är samma sträcka som Eurovelo 13 som också kallas Iron Curtain trail (Järnridåleden). Det är den leden som tysken jag träffade igår har cyklat uppifrån Lofoten och hit.
Jag har knappt sett Drava sedan jag lämnade Osijek. Leden går nämligen på vanliga vägar, de som går närmast Drava, men inte precis intill. Jag har fått tampas med ganska tung trafik de första 80 kilometerna. Därefter var det lite mindre trafik. Bara en gång lämnade jag den vägen för att cykla runt en sjö, som heter Ribnjaci. På ett ställe höll man på att gräva, så vägen fanns inte mer just där. Jag kunde dock ta mig förbi grävskoporna till vägen på andra sidan. Man grävde nog för att få en bättre vattenförbindelse med Drava tror jag.
När jag hade 20 km kvar till Virovitica så bokade jag ett rum där. När jag kom dit så förstod jag inte var det låg, men jag stannade på exakt den positionen som booking visade att det låg. Efter ett tag kom en dam ut och visade ett papper med mitt namn på och jag sken upp och sa att det var jag. Hon kunde ingen engelska, men hon visade vägen förbi en bensinstation och in genom en dörr och pekade att här kan du ställa cykeln. Passet ville hon ta en kopia på förstod jag och det gjorde hon i restaurangen. Boendet är en typ av motell, därför ligger det ihop med bensinstationen och flera långtradarchaufförer sov över här. Efter tvätt och dusch gick jag ner till restaurangen där det var brickmiddag och tre dagens rätt att välja på.
Damerna i restaurangen var så hjälpsamma och trevliga, de försökte verkligen se till att jag förstod, trots att vi inte pratade samma språk. Det är så roligt när alla verkligen försöker. Tack heter Hvala på kroatiska, Da är ja och Ne är nej.

Dagens väder: Soligt, 20-25 grader
Dagens sträcka: Osijek - Valpovo - Donji Miholjac - Sopje - Suhopolje - Virovitica
Distans: 124 km Totalt: 1.309 km

Dagens sträcka 

Sjön Ribnjaci med växter

En typisk bild från byarna jag cyklade igenom. En enda gata, hus på båda sidor om vägen och åkrarna bakom husen. Väldigt olika kvalité på husen, fina fasader på en del, andra var inte renoverade på länge och några var fallfärdiga och obebodda. Här fick fotografen bara med på bild. 

En annan by

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar