Fredag 28/8 2015, Hemma igen

Jag passerade gränsen på gamla Svinesundsbron efter några km. Bron återinvigdes 2008 efter omfattande restaureringsarbete. Motorvägen går över nya Svinesundsbron.
Jag följde sedan den gamla vägen från Norge fram till Tanumshede där jag åt lunch. Cyklade sedan till Tanums station där jag tog tåget hem till Göteborg. Jag tyckte att det var färdigcyklat för den här gången.

Väder: Regnskurar på morgonen, sedan allt bättre, med solsken resten av dagen.
Dagens sträcka: Svinesund -Strömstad -Tanumshede
Distans: 63 km, Totalt 1.535 km

Sundet mellan Sverige och Norge  med nya Svinesundsbron

Min cykel på Västtåg hem till Göteborg 

Torsdag 27/8 2015,

Från mitt boende cyklade jag mot Moss och efter cykling på mindre asfalterade vägar kom jag så småningom på sykkelrutten Moss -Trondheim igen. Jag följde den till Moss. Några störtskurar fick jag på mig innan jag kom till staden.
Efter Moss cyklade jag på väg 118 som jag tror är den gamla E6. Den går parallellt med motorvägen. Det är bra att följa vägar som går intill motorvägar, för det är lite trafik och de är ganska raka. De har ofta tidigare varit huvudvägar.
Jag övernattade på ett motell några km från gränsen till Sverige.

Dagens sträcka: Siggerud -Langhus -Ski -Moss -Sarpsborg -Svinesund
Distans: 122 km, Totalt: 1472 km

Onsdag 26/8 2015, Möte med långfärdscyklist

På boendet jag hade, kunde jag efter gårdagens cykling på regniga grusvägar, spola bort den värsta smutsen från cykeln.
Cyklingen idag var, till skillnad från igår, nästan uteslutande på asfalt. Ibland följde jag rutten Trondheim - Moss och ibland tog jag andra vägar. Rutten ville vid något tillfälle skicka upp mig i skogen, men det gick jag inte på. Nu känns det betydligt trivsammare att cykla där det finns samhällen än att cykla i skogen på grusvägar långa sträckor. Det var en annan sak när jag cyklade i fjälltrakterna. När man cyklar genom samhällen har man den fördelen också att man hittar restauranger, gatukök och affärer.
Vid ett tillfälle idag såg jag en annan långfärdscyklist ett hundratal meter framför mig och tog i lite extra för att komma ikapp honom. Vi hade följe ett tag så vi hann pratas vid.
Här följer ett sammandrag av vad han berättade: Cyklisten, som jag tror var i trettioårsåldern, kom från Nürnberg och var lärare. Skolan börjar inte förrän en bit in i september så han hade tid att göra cykelturer. Han hade flugit till Bodø, som ligger i jämnhöjd med Gällivare ungefär, och var nu på väg hem via Göteborg. Han cyklade 140-150 km varje dag och vildkampade alltid. I Tyskland är det inte tillåtet. Han hade betydligt mer packning än jag. Han uppskattade vikten på hela sitt ekipage, alltså inklusive cykeln, till 50 kg. Min motsvarande vikt är 38 kg, vägt när jag åkte hemifrån. Han har varit ute på cykelresor i många år. På cykeln, som han har nu, har han sammanlagt åkt  87.000 km.Han har varit i Nordkap, men där var det inte mycket att se, tyckte han. Det är lätt att kommunicera i Norge och Sverige, för här kan ju alla Engelska. I Finland däremot är det mycket svårare. Förra året cyklade han i Kroatien och Montenegro. Bästa landet att cykla i är Danmark. Där fick han klart medhåll av mig. Sverige och Norge är också bra tyckte han. I Grekland, Kroatien och Montenegro är det lite farligt att cykla. I Italien är det också livlig trafik, men där är de vana vid cyklister på vägarna. Han hade inte handlat så mycket mat de sista dagarna, för imorgon är han i Sverige, och där är det mycket billigare, tyckte han.
Jag cyklade inte in i centrala Oslo, utan var i de östra delarna av staden. Jag övernattade på ett konferenshotell söder om Oslo.

Väder: Växlande molnighet.
Dagens sträcka: Minnesund -Råholt -Jessheim -Lilleström -Oslo  (östra delarna) -Siggerud
Distans: 100 km, Totalt: 1350 km

Tisdag 25/8 2015, Mjösa

Från Lillehammer har jag tänkt att följa en nationell cykelled, sykkelrutt no 5, Pilgrimsrutt Moss-Trondheim. Men åt andra hållet förstås eftersom jag är på väg hem.
Efter en regnig kväll och natt, höll det upp på morgonen när jag startade. Rutten som är väl skyltad gick till att börja med dels på cykelbanor intill större vägar, dels på asfalterade vägar och dels på grusvägar.
Jag cyklade genom Hamar centrum och såg Vikingaskeppet på lite avstånd. Vikingaskeppet är en skridskoarena som byggdes inför OS i Lillehammer. De olympiska  skridskotävlingarna hölls alltså i Hamar.
Vid tretiden började det att regna och höll på utan avbrott resten av dagen. När jag var i Tangen ringde jag och bokade ett B&B i Minnesund, 25-30 km från där jag var. Jag hade laddat ner pilgrimsrutten till min gps i min smartphone innan jag reste och den visade att jag skulle cykla på en väg intill sjön Mjösa. Skyltningen av leden visade dock att jag skulle ge mig upp i bergen, men jag tänkte följa gpsen så att jag kom fram så fort som möjligt i regnet. Strax förstod jag varför det var skyltat som det var, vägen var avstängd pga vägarbete. Jag hittade en brant väg upp så att jag kunde ansluta till den skyltade vägen.
Vägen var en privat väg med avgift, dock ej för cyklister, och det var som en bättre skogsväg. Regnet hade gjort grusvägen lite mjukare så att det gick ganska tungt att cykla. Så småningom kom jag ut till en större grusväg och då tänkte jag att jag snart kommer ner till vägen vid sjön. Men inte, skyltarna ledde in på en ny privatväg. Jag kollade på kartan i telefonen och kunde inte se hur jag skulle komma ner till det boendet som jag hade bokat. Jag beslöt därför att chansa på att vägarbetet inte gällde hela sträckan. Så fel jag hade.
En ny motorväg har byggts och nu höll man på med att bygga vägar i anslutning till den. Det gick att komma fram men på vissa ställen höll man på att jobba med vägen men jag fick leda cykeln igenom.
Så småningom kom jag fram till mitt boende, ett B&B på en gård i Minnesund vid sjön Mjösas sydända.

Väder: Molnigt, från kl tre regn
Dagens sträcka: Lillehammer -Brumandal -Hamar -Tangen -Minnesund
Distans: 131 km Totalt: 1249 km

Utsikt över sjön Mjösa på f.m.

Hamar

Skridskohallen Vikingaskeppet i Hamar

Måndag 24/8 2015, Lillehammer

Idag hade jag en ledig dag i Lillehammer. Benen behövde vila. Turistade runt i byen ett tag, en liten trevlig stad med en lång gågata. Staden ligger i sluttningen mellan olympiaparken och Sjön Mjösa. Själva staden har endast drygt 20.000 invånare. Mesnaelva rinner ner från fjället förbi olympiaparken och genom city och ut i Mjösa. Nu är det inte så mycket älv, utan mer som en bäck. När jag gick från centrum tillbaka till olympiaparken följde jag en stig som går intill Mesna. Det är små vattenfall hela vägen upp.
Senare på eftermiddagen gick jag upp till hoppbackarna som ligger en bit upp från olympiaparken. Här uppe finns också flera löparspår och spår för mountainbike. Det var mycket folk ute i spåren.

Sjön Mjösa 

Gågatan 

Mesna

Söndag 23/8 2015, Björnsonvegen

Jag cyklade tillbaka några km till Skåbu centrum och fortsatte sedan på väg 255, Espedalsvegen. Den kallas också Björnsonvegen efter Björnstjerne Björnson som skrivit Norges nationalsång. Vägen går i dalgången där älven Jøra rinner. Från Skåbu går vägen brant (10%) ner över älven och sedan upp ca 200 höjdmeter för att så småningom komma ner till dalen igen. Dalen är på vissa ställen smal med branta bergväggar på sidorna.
Vid Aulestad rinner Jøra ut i Gausa. I Aulestad hade Björnson sitt hem, därav har vägen fått namn efter honom. Jag följde då Gausa ca 10 km till Gudbrandsdalen där Gausa rinner ut i Lågen. Jag cyklade ju i Gudbrandsdalen i torsdags längre upp i dalen. Från Aulestad till Lillehammer cyklade jag på cykelbanor som går utefter vägen.
När jag kom till Lillehammer cyklade jag på branta gator upp till Birkebeineren Hotel & Apartments där jag bokade rum för två nätter.
Hotellet ligger i olympiaparken där OS gick 1994. På kvällen gick jag ett par hundra meter till Håkons Hall där Sverige vann det olympiska guldet i ishockey. Det var en massa folk utanför och dörrarna var öppna så jag gick in. En man upplyste mig om att det hade varit en information till frivilliga som ska hjälpa till vid ungdoms-OS som ska hållas där nästa år. Hallen var egentligen stängd men jag passade på att ta mig en titt i den.

Dagens sträcka: Skåbu -Björnsonvegen (Espedal -Olstad -Aulestad) -Follebu -Lillehammer
Distans: 94 km, Totalt: 1118 km

Utsikt över dalen från Björnsonvegen

Björnsonvegen nere i dalen

Håkons Hall

Lördag 22/8 2015, Valdresflya och Jotunheimvegen

Det var lite kyligt i tältet i natt, 6 grader. Köpte bröd, ost och yoghurt i campingens lilla butik och åt till frukost. Packade ihop mina grejer och gav mig iväg. Efter drygt 400 höjdmeter och motvind (kraftigare än vad YR lovat dagen innan) kom jag upp på högsta punkten, 1389 m, vid Valdresflya. Det var mycket folk ute och vandrade här, då många är helglediga. Parkeringsplatser har gjorts iordning utmed vägen och det var många bilar som stod där. Jag såg en barnfamilj som hade med sig pulkor. De skulle väl leta upp en sänka som det fortfarande fanns snö kvar i.
Så var det nedförsbacke ända ned till Sjön Vinstre (sjön ligger på 1030 m höjd) där Jotunheimvegen börjar. Den vägen är en bomväg, bilar får betala för att åka den. Motorcyklar, och naturligtvis cyklar får köra gratis. Vägen drivs av en förening och är bara öppen på sommaren när det är snöfritt. Kor och getter går och betar här, även renar men de såg jag inte, så man får se sig för. Men de är så vana vid bilar att de oftast håller sig på vägkanten om de kommit ut på vägen. Jotunheimvegen går på ca 1000 meters höjd så den går genom fjällandskap.
Vägen är en grusväg och den går lite upp och ner, men få långa backar. Egentligen bara en lång backe. Jag hade sällskap av tre cyklister på mountainbike, eller rättare sagt, vi sågs flera gånger. Vi körde om varandra när jag eller de stod stilla för att äta eller ta kort.
Mot slutet blev det nedförsbackar fram till bommen i andra ändan av Jotunheimvegen. Även efter bommen, bar det av utför och så avslutades vägen till Skåbu centrum med en backe på 200 höjdmeter. Jag bodde i en campingstuga på Skåbu Hytter og Camping. En lien trevlig och välskött camping.

Dagens sträcka: Maurvangen -Valdesflya - Jotunheimvegen  (Sanddalen -Haugseter -Kvåldeter -Finnbölseter) -Skåbu.

Distans: 76 km Totalt: 1025 km

Uppe på Valdresflya

Jotunheimvegen 

Landskap utefter Jotunheimvegen 

Landskap utefter Jotunheimvegen 

Fredag 21/8 2015, fjällvandring

Idag skulle jag cykla upp över toppen vid Valdresflya på nästan 1800 m. Det var bara ca 55 km dit, men jag skulle upp 1000 m. Det var blåsigt idag och motvind. Innan jag kom till de verkliga stigningarna så gick det upp och ner hela tiden. Jag kände mig lite sliten så när jag åt lunch på en kro så beslöt jag mig för att stanna på nästa camping. Jag kollade med YR att det skulle blåsa mindre i morgon.
Campingen som är den sista jag kunde hitta innan Valdresflya, hade inga hytter men väl tältplats. Så det fick bli första tältningen på den här resan. Jag har sett många vandringsleder utefter vägen så jag frågade i receptionen om en kortare vandring. De tipsade mig om en stig som gick upp intill bäcken som rinner ner här från fjällen.
Jag tog på mig mina joggingskor och en ryggsäck med värdesakerna och vatten och lite kläder. Så följde jag stigen upp. Det var en fantastisk utsikt hela väge När stigen upphörde fortsatte jag att gå. Ju längre upp jag kom desto stenigare blev det. På en del ställen låg det snö kvar sedan i vintras och jag tänkte gå dit. När jag var där så tänkte jag att jag skulle försöka komma upp till toppen. När jag gått i två timmar var jag där och kunde se fjäll åt alla håll. Då var jag uppe på över 1800 meter, från ca 950 m som campingen ligger på.
När jag kom ner så duschade jag och gick och åt på campingens restaurang.

Väder: Soligt, lite moln på em, blåsigt
Dagens sträcka: Grov -Hindseter -Bessheim -Maurvangen
Distans: 48 km Totalt: 949 km

Bilder från fjällvandringen

Torsdag 20/8 2015, Gudbrandsdalen

Det blev en halv dags vila med frukost på hotellets restaurang, planering och bloggskrivande bl.a. Sedan cyklade jag söderut i Gudbrandsdalen. Dalen är ganska smal med älv, järnväg och väg E6. På 10-15 km fick jag cykla på E6an, det finns ingen annan väg. En av Norges nationella cykelvägar, sykkelrutt 6 Sognefjellsvegen, går här så jag tänkte att det var ok att cykla här. Det går tung trafik här men det var inte så många bilar. Det är en fin väg att cykla på, men jag var för koncentrerad på trafiken för att kunna njuta. I stället blev det många stopp.
Jag fortsatte att följa sykkelrutt 6 som avvek från E6 och svände västerut mot Vågamo. Det blev en lång och brant uppförsbacke och sedan en lång och brant nedförsbacke. Detta var en genväg för att komma till vägen som går till Vågåmo.
Efter Vågåmo svängde jag söderut igen för att komma på vägen, som lite längre söderut är en nationell turistväg. Det är en upp- och nerväg som passerar Valdresflya på nästan 1800 m höjd.
Början på den här vägen var tuff. 400 m stigning. Jag valde att stanna vid en camping ganska snart efter de långa backarna. När jag ringde och bokade en campinghytta på Grov camping så sa värdinnan var jag kunde äta middag, men jag missuppfattade henne så jag åkte förbi restaurangen någon stans på vägen upp. Jag ville inte åka tillbaka så jag tänkte att jag fick nöja mig med mackor och müsli. Hon tyckte då synd om mig kom med två ägg, ett paket bacon, fyra brödskivor, en alcofri öl samt en stekpanna så att jag kunde laga till maten. Jag tackade så mycket och ville betala, men hon ville inte ha något. Det låg en liten sjö precis intill, som hon tipsade mig om att det går att bada i, så det gjorde jag.

Väder: Soligt 15-20 grader
Dagens sträcka: Toftemo -Vågåmo -Randen -Grov
Distans: 58 km Totalt: 901 km


E6

Sjön Vågåvattnet vid Vågåmo

Vågåvattnet när jag kommit upp en bit på den branta vägen

Onsdag 19/8 2015, Dovre nasjonalpark

I dag har jag cyklat på skogsväg, på nationell turistväg, igenom nationalpark och varit uppe på nästan 1200 m höjd.
När jag på morgonen höll på att packa, kom den andre svensken som bodde på campingen fram och pratade med mig. Han var från Värmland och brukade åka till Norge varje år, för att fiska och för den fina naturen. Han visade en väg som han tyckte var väldigt vacker och som jag funderade på att ta i stället för den som jag hade planerat.
Jag kom lite sent iväg eftersom jag funderade på vilken väg jag skulle ta, men jag bestämde mig så småningom att hålla kvar vid min ursprungliga rutt. Efter ett tag såg jag att det gick en "genväg" åt det håll jag skulle. Jag var på väg uppför och genvägen säg lite snällare ut, så jag tog den trots att det var en grusväg. Både Google maps och min gps-app Osmand+, visade att man kunde ta den. Jag kom till en bom som satt över vägen, men den gick att passera. Nu cyklade jag på en skogsväg. Efter ca 10 km kom jag till en grind som var låst med hänglås. Det var bara att lyfta väskor och cykel över grinden.
Så småningomkom jag ut på en väg som benämns Nasjonal Turistvej Rondane, en av Norges 18 nationella turistvägar. Den är verkligen vacker. Den går mellan Enden och Folldal och följer älven Atna uppströms. Atna följde jag f.ö. när jag cyklade på skogsvägen. Den rinner ut i Glomma.
Det fanns en turistinfo  utefter vägen och jag frågade där om det finns någon camping eller köpa mat. Nej, du är i vildmarken nu, sa han, men när du cyklat in i Dovre nationalpark finns det många bra ställen för vildcamping. Mat hade jag också så att jag skulle klara mig.
När jag cyklade in på grusvägen som går genom nationalparken var klockan fem och det var minst 40 km innan jag kom till bebodda trakter så jag tänkte att jag skulle slå upp tältet någonstans utefter vägen. För motorfordon kostade det 80 kr att åka in, men för cyklister var det gratis.
Även här var det ett fantastiskt landskap, med älven Grimsa intill och fjälltopparna vid båda sidor. Dalen som vägen går i kallas Grimsdalen. Kor och getter hade jag som resesällskap samt en och annan bil, husvagn och husbil. Jag funderade på vildcamping lite då och då. På ett ställe när jag kommit ungefär halvvägs fanns en plats där några med husvagnar stannat för natten. Där fanns en toalett bl.a. Vatten fanns ju i älven. Jag stannade där och åt lite müsli och smörgås och tittade ut en plats att campa på. Det hade börjat blåsa lite så jag tänkte att jag skulle hitta ett ställe med lä så jag fortsatte. Strax efter blev dalen mycket smalare och vinden tilltog, motvind naturligtvis. Samtidigt gick det lite uppför, eftersom jag följde Grimsa uppströms. Då beslöt jag mig för att fortsätta hela vägen fram till bebodda trakter, där jag visste att det fanns en camping. När älven blev till bäck började det gå brant uppför. Jag var uppe på nästan 1185  meter enligt min sportklocka som jag alltid har på mig för att logga hur jah har cyklat.
När jag kom till grinden för in- och utsläpp av fordon ringde jag pch bokade en campingstuga. Jag hade inte haft telefontäckning tidigare. Efter ett tag började en brant nedförsbacke med serpentinvägar ner till Gudbrandsdalen, på ca 500 m höjd.
När jag kom till campingen, Toftemo turiststasjon, var klockan åtta. De har hotell och restaurang också så jag åt där innan jag duchade. En halv grillad kyckling med pommes var vad jag behövde efter en lång dag. Utanför grannstugan satt två norrmän, som kommit dit på motorcykel, och drack öl. Jag blev inbjuden dit, efter dusch och tvätt, på en öl. Vi hade en trevlig pratstund. De var sjömän var av den ena var en pensionerad styrman. Enligt hans kompis så hade han hela Norges kust i huvudet pch skulle i princip kunna styra helt utan karta. Den pensionerade styrmannen nekade inte till det.
En fantastisk cykeldag med många upplevelser. Det blev många stopp utefter vägen för att insupa natuten och för att ta bilder. Det enda jag saknar är att jag inte fick se några myxoxar som finns i Dovre nationalpark, men de håller sig nog inte i närheten av vägen.

Väder: Soligt 25-20 grader.
Dagens sträcka: Atna -Atnbrua -Nasjonal Turistvej Rondane -Holen -Grimsdalen -Toftemo
Distans: 122 km Totalt: 842 km

Bild från turistväg Rondane

Bild från turistväg Rondane

Här finns många vandringsleder

Dovre nationalpark

Grimsdalen i Dovre nasjonalpark

Vägen jag cyklat upp för i Dovre Nasjonalpark

Uppe på närmare 1200 m

Gudbrandsdalen

Tisdag 18/8 2015, Glomma och skog

I dag fortsatte jag resan norrut eftet en vilodag i Elverum. Jag följde älven Glomma hela dagen. I dalen där Glomma rinner ska riksväg 3, järnvägen och den mindre vägen som jag cyklade på samsas om utrymmet. Det innebär att min väg ibland får maka på sig lite upp mot bergskanten, så det blir lite mer upp och ner.
Det har inte varit så mycket mer än skog idag. Ibland har jag skymtat Glomma och ibland sett järnvägen. Motorbullret från den tunga trafiken på andra sidan älven hörs också ibland.
Vägen till Koppang var ganska lättcyklad med bra asfalterad väg och lite trafik. Koppang låg lite högre upp så dit var det några uppförsbackar. Där åt jag lunch och ringde en camping och bokade en campingstuga i Atna ca 30 km från Koppang. Det är bra att det ligger en camping där, för i morgon ska jag lämna Glomma och cykla västerut över berget, ca 500 m total stigning på drygt 30 km.
Jag har laddat ner en app som heter NorCamp som är ganska användbar. Man behöver inte vara online för att se var campingarna ligger och för att se kontaktuppgifter. Visitnorway har också en app, men då måste man vara online för att få någon info alls.
Vägen från Koppang var inte alls lika bra. Mycket mer upp och ner, dessutom var det grusväg. När jag kom till Atna handlade jag lite som jag kunde äta i kväll och i morgon bitti. Jag trodde inte att campingen skulle ha något till försäljning och så var det.
När jag kom till den lilla campingen Vangen camping, satt värden och väntade på mig. Vi pratade lite om min cykling, vädret och om campingen. Han sa att han snart skulle lägga ner verksamheten av åldersskäl. Han åkte efter det iväg någonstans och sa att han inte skulle vara hemma på morgonen heller. Han sa att det bara var en gäst till den här kvällen, en svensk som fiskade Harr i Glomma.

Väder: Soligt 10-15 grader på fm, 18-20 på em.
Dagens sträcka: Elverum -Rena -Koppang -Atna
Distans: 122 km Totalt :720 km

I Rena cyklade jag över älven Rena som ansluter till Glomma här.

Så här såg dkogen ut på en del ställen utmed vägen 

Passerade en bäck som letade sig ner till Glomma 

Måndag 17/8 2015, Elverum

En ledig dag i Elverum. Tvätt och planering av de närmaste dagarna stod på programmet, samt lite turistande och ett besök på turistbyrån.
Glomma som jag följde sista biten hit och som jag ska fortsätta följa i morgon är Skandinaviens längsta sammanhängande älv, 600 km lång. Klarälven-Göta älv är dock längre. Glomma är också störst vad gäller flöde vid utloppet. Jag var tvungen att slå upp det när jag såg hur stor den var.

Gång- och cykelvägsbron i Elverum över Glomma

Utsikt från Christianfjeld festning i Elverum

Söndag 16/8 2015, Norge

Frukosten fick jag göra iordning själv, men alla ingredienser som jag ville ha fanns. Vid utfarten från Sysslebäck såg jag en skidbacksanläggning som höll på att växa igen. Ett äldre par kom gående med sina stavar och jag pratade lite med dem. De tyckte det var synd att hoppbackarna höll på att förfalla. Det fanns flera stycken i olika storlekar. Nu finns det en skidskyttebana där intill med asfalterade spår så att man kan träna på rullskidor också.
När jag berättade för paret att jag var på väg till Norge så sa de att jag snart kommer till en lång uppförsbacke och det stämde. Efter uppförsbacken kom jag till en sjön Letten. Där såg jag en dam som också var ute och gick med sina stavar. Jag stannade och pratade lite med henne också. Hon var tyska, men hon kunde prata svenska. Hon var här 9 veckor den här sommaren och var ute och gick här i stort sett varje dag.
En km eftet Medskog passerade jag gränsen till Norge. Den här vägen i Norge, väg 206, kallas Kaptein Dreyers veg. Dreyer ledde en bataljon i kriget mot svenskarna 1808. När norrmännen höll på att förlora lyckades han repa mod i norrmännen så att de kunde få övertaget igen. Själv blev han träffad med flera skott och dog ett par dagar senare. Kaptein Dreyer fick sedan den här vägen uppkallad efter sig.
Vid Flisa cyklade jag på väg 2 ett tag men den stora vägen var inget bra val. Den hade visserligen en vägren som det gick att cykla på men den var grusbelagd. Jag cyklade då över nästa bro till andra sidan av älven Glomma. Precis efter bron hörde jag ljudet från motorcyklar. Jag åkte in på den vägen ljudet kom ifrån och cyklade fram till biljettförsäljarna. Det pågick en roadracingtävling upplyste de mig om. Jag fick tillåtelse att cykla in och titta en stund.
Sedan cyklade jag den mindre vägen vid sidan av Glomma fram till Elverum, där jag tog in på hotellet som jag tidigare bokat för två nätter. Efter fem dagars cyklande blir det alltså en vilodag i morgon.

Väder: Soligt med några stackmoln på em, 20-25 grader
Dagens sträcka: Sysslebäck -Medskogen -Flisa -Elverum
Distans: 116 km Totalt: 598 km

Paret som jag träffade vid hoppbackarna i Sysslebäck

Gränsen Sverige -Norge

Glomma vid Elverum

Lördag 15/8 2015, Klarälvsleden

Åt frukost i min campingstuga och städade innan jag cyklade iväg. Efter några km lämnade jag Klarälvsbanan som går vidare till Hagfors och följde sedan Klarälvsleden norrut. Klarälvsleden går på vanliga bilvägar. Det var grusväg en bit i början men sedan var det asfalt igen. Det finns en väg på vardera sidan av Klarälven, varav den ena är väg 62, den stora vägen. Klarälvsleden går utefter den andra, mindre vägen.
Mellan Ekshärad och Stöllet skiftar 63an och Klarälvsleden plats med varandra. Jag cyklade då på 62an istället för att cykla över bron till andra sidan Klarälven. Det var väldigt lite trafik på den stora vägen också och ingen tung trafik alls, det var ju lördag. Fördelen med att åka på den större vägen är att matbutiker, caféer, restauranger etc. ligger utmed den vägen.
I Stöllet handlade jag bröd och en tub skinkost trots att jag har bröd kvar i mina väskor. Det är ju söndag i morgon och det kan vara svårt att hitta en öppen affär på de vägar jag har tänkt cykla. I Stöllet åt jag lunch också. Då passade jag på att boka in mig på ett pensionat i Sysslebäck. Jag följde sedan 62an ända till mitt boende i Sysslebäck, Villa Nedergården. Värden mötte mig och visade mig huset. Du har hela huset för dig själv sa han, så välj ett av de sex sovrummen.
Ladugården är omgjord till restaurang, Nedergårdens Vilt & Natur, och där finns också en gårdsbutik med mycket kött från t.ex. älg och hjort. Här har TV-kocken Tareq Taylor spelat in ett program som har visats på kanal 12. Jag passade naturligtvis på att äta på den här restaurangen. 

Väder: Soligt och varmt, upp mot 25 grader
Dagens sträcka: Råda -Ekshärad -Stöllet -Sysslebäck
Distans: 98 km, Totalt: 482 km

Flotte på Klarälven 

Nedergårdens Vilt & Natur

Jag med en kopp kaffe på verandan på Villa Nedergården 

Fredag 14/8 2015, Klarälvsbanan

Igår hittade jag ett gps-spår på vilken väg som man kan cykla till Karlstad för att undvika E45/E18. Örebrocyklisterna anordnar varje år tredagarsloppet Vänern runt och de har den här rutten, så jag laddade ner den till min smartphone. Jag kunde då följa den via min gps-app.
Den här vägen till Karlstad, ca 40 km, är inte alls så backig som där jag cyklade igår. Att följa gps-en var speciellt värdefull i Karlstad för att följa cykelbanorna.
När jag kom till Karlstad anslöt jag till Klarälvsbanan som är en 90 km lång asfalterad cykelväg på en banvall från den nedlagda järnvägen. Utefter banan finns flera rastplatser, informationsskyltar om sevärdheter och skyltar om avstånd till framförliggande orter. De här 90 kilometerna är naturligtvis också väldigt platt. Cykelbanan går på originalbanan hela vägen.
Jag bokade en campingstuga på Rådastrands camping strax söder om Hagfors. Campingen drivs av en holländsk familj som flyttade till Sverige för 5 år sedan. På vintrarna bor de i Jönköping. De gör nog reklam för campingen i Holland för det var många holländare där. Middag åt jag på campingens restaurang. Det var frun som var chefen i köket enligt mannen.

Väder: Soligt och varmt 
Dagens sträcka: Grums -Vålberg -Norsbron -Karlstad -Forshaga -Ransäter -Munkfors -Råda
Distans: 122 km Totalt 384 km

Starten på Klarälvsbanan i Karlstad 

Så här ser Klarälvsbanan ofta ut

Vy från Rådastrands camping 

Torsdag 13/8 2015, Backigt

I går var det cykling på platten. I dag var det bara backcykling. Jag ska ju cykla till Karlstad och genaste vägen är E45, men den är väldigt hårt trafikerad. Dessutom är det 2+1-väg på flera ställen. Därför har jag undvikit E45. De mindre vägarna går upp och ner hela tiden.
Efter frukosten, bestående av müsli och bröd som jag har med mig, cyklade jag till Håverud. Där fikade jag och kollade lite på akvedukten innan jag fortsatte. När jag kom till Åmål, åt jag lunch och var på turistbyrån för att försöka få en karta över Värmland. De hade ingen bra, så när jag kom till Säffle fick jag en bra karta på turistbyrån där. Då var jag ju i Värmland. De visade mig också vilka vägar jag skulle cykla till Karlstad.
I Grums tog jag in på ett mindre hotell. Efter tvätt av mina svettiga cykelkläder blev det middag på "stan".

Väder: Soligt och varmt, runt 25 grader

Dagens sträcka: Mellerud -Håverud -Åmål -Säffle -Grums 

Distans: 114 km Totalt: 261 km

Akvedukten i Håverud

Säffle 

Här verkar det vara en bra plats för fiske. Ett sund mellan Säffle och Grums. 

Onsdag12/8 2015, Start ny cykelresa

I dag startade jag en ny cykeltur. Tanken är att jag ska ta mig till Norge. Men först genom Dalsland och Värmland. Från Karlstad tänker jag cykla på Klarälvsleden upp mot Norge.
Från Göteborg cyklade jag väster pm älven. Det var bra skyltat mot Kungälv. Några kilometer efter Bäckebols köpcentrum slutade cykelvägen och jag cyklade då på en väg med lite trafik till Bohus fästning. Cykelväg genom Kungälv och sedan vanlig väg igen.
En lanthandel, Bäcks lanthandel, mellan Kungälv och Lilla Edet hade en skylt om att de hade kaffe och bullar. Det passade mig perfekt, jag var kaffesugen. Jag fick sitta i handlarns trädgård och äta bullar och dricka kaffe.

Jag passerade Trollhättan utan att köra in i centrum. I Vänersborg råkade jag passera turistbyrån så jag gick in där och fick en karta över Dalsland och information om boende. När jag lämnade Vänersborg gick jag in på en bensinmack för att köpa något att äta. De hade något som de kallade raggarmål så det tog jag. Målet bestod av tjock korv, potatismos, räksallad och en Pucko (den hette kanske Coco eller nåt).

Jag cyklade vidare norrut på mindre vägar och efter ett tag stannade jag och ringde till en camping i Mellerud, Kerstins camping, och bokade en liten campingstuga. Receptionen var stängd men någon skulle komma och öppna åt mig. 

Jag hade egentligen inte tänkt att cykla så långt idag, men det var medvind hela dagen så det flöt på bra.

Väder: Soligt, över 20 grader 

Dagens sträcka: Göteborg -Kungälv -Trollhättan -Vänersborg -Mellerud

Distans: 147 km

Dekorerad ladugårdvägg någonstans  mellan Kungälv och Vänersborg 

Mitt boende på Kerstins camping 

Tisdag 16/6 2015, hemma igen

Dagens sträcka: Nossebro-Sollebrunn-Sjövik-Gråbo-Lerum-Göteborg

Distans: 92km Totalt: 1149 km

 

Måndag 16/6 2015, Besök födelseort

Efter att ha tillbringat veckoslutet hos särbon i Skövde, var det dags att cykla mot hemmet i Göteborg. Jag följde Västgötaleden över Billingen, via järnvägsbank och mindre vägar, till Skara där jag fikade. När jag ändå var i närheten cyklade jag till min födelseort i Trässberg, söder om Lidköping. På vägen dit passerade jag ån Flian där jag stannade och tog några kort. När jag kom till Trässberg tog jag kort på kyrkan där jag är döpt och hittade stigen till huset där jag bodde när jag föddes. Förr var det ingen stig utan en liten gårdsväg som nu vuxit igen, det är ju 68 år sedan. Någon hade klippt ett smalt spår så att man kunde gå där. Jag hade nog kunnat cykla där någon kilometer till huset men jag avstod. Jag var där för flera år sedan och redan då så hade huset förfallit.

Jag cyklade vidare på lanndsbygdsvägarna och passerade Lidan där jag tog några bilder igen. Jag är lite svag för vattendrag och  broar. När jag kom till Vara åt jag en sen lunch. Jag såg att det fanns en camping i Nossebro så jag cyklade dit för övernattning. De sista ca 4 kilometrarna cyklade jag på en cykelbar banvall från Essunga till Nossebro. Banvallen är kvar från den nedlagda smalspåriga Västergötland-Göteborgs Järnväg.
Efter att jag passerat Billingen, 120 m stigning från Skövde och 160 m nedför till Varnhem, har det i stort sett varit helt utan stigningar hela dagen. 
I Nossebro bokade jag in mig på en av campingens campingstugor och sedan turistade jag runt i Nossebro ett tag och åt på en restaurang. Mitt intryck är att det är ett trevligt och välskött sammhälle. Nossan rinner genom Nossebro där flera brorar går över ån. Det gamla stationshuset har bevarats och inte långt härifrån finns en verkstadsmaskin uppställd, en Masseyhejare som användes för linjesmide av el-ledningar. Hejaren härrör från Necks verkstäder (numera nedlagd) som var en stor arbetsplats under drygt sjuttio år på 1900-talet.

Dagens sträcka: Skövde-Varnhem-Axvall-Skara-Ardala-Saleby-Trässberg-Vara-Arentorp-Nossebro
Distans: 106 km Totalt: 1057 km

Flian

Trässbergs kyrka

Lidan

Nossan i Nossan i Nossebro 

Stationshuset i Nossebro 
Hejaren från Necks verkstäder